Avtor:
Matej Faganeli
Datum objave:
06. 07. 2023

Novosti Eko sklada za subvencioniranje električnih vozil: Vse, kar morate vedeti!

Razmišljate o nakupu električnega vozila? Eko sklad vam ponuja odličen program subvencij, ki znatno olajša nakup električnega avtomobila, tako za fizične kot tudi pravne osebe. Preberite si o najnovejših spremembah novega javnega poziva 107SUB-EVOB23, načinu prijave in možnostih za maksimalno povečanje prihrankov! ??

Novo: Subvencija tudi za rabljena električna vozila iz uvoza

Oktobra 2023 je Eko sklad nekoliko spremenil pogoje za pridobitev subvencije, ki tako glasijo:

Za nakup novega vozila:

 • mora biti prva registracija po proizvodnji opravljena v Republiki Sloveniji po 1. 5. 2023 in pred oddajo vloge,
 • mora postati vlagatelj po prvi registraciji prvi lastnik vozila oziroma na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu, prvi zakupnik (lizingojemalec) vozila, ki je predmet naložbe. V pogodbi o finančnem lizingu mora biti določeno, da bo vlagatelj po poteku pogodbe o finančnem lizingu postal lastnik vozila.

Za nakup rabljenega vozila:

 • mora biti prva registracija vozila po proizvodnji opravljena v eni od držav članic Evropske unije po 1. 11. 2020,
 • mora biti registracija vozila s strani vlagatelja opravljena v Republiki Sloveniji po 1. 5. 2023 in pred oddajo vloge;
 • mora postati vlagatelj po registraciji lastnik vozila, oziroma na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu, uporabnik (lizingojemalec) vozila, ki je predmet naložbe. V pogodbi o finančnem lizingu mora biti določeno, da bo vlagatelj po poteku pogodbe o finančnem lizingu postal lastnik vozila.

V praksi torej sedaj fizične osebe lahko pridobijo subvencijo tudi ob nakupu rabljenega električnega vozila iz tujine. Podrobneje o tem si preberite v tej novici.

Pregled vseh ugodnosti za fizične in pravne osebe

Ugodnosti

Fizične osebe

Pravne osebe

Subvencija za nova el. vozila do 35.000€ z DDV

Do 6.500€

Pravne osebe, ki ustrezajo pogojem razpisa

Subvencija za nova el. vozila od 35.000€ do 65.000€ z DDV

Do 4.500€

Pravne osebe, ki ustrezajo pogojem razpisa

Subvencija za rabljena/testna el. vozila do 30.000€ z DDV

Do 3.000€

/

Subvenncija za rabljena/testna el. vozila od 30.000€ do 65.000€ z DDV

Do 2.000€

/

Ugodnejši kredit Eko sklada

Trimesečni EURIBOR +1,3%

Trimesečni EURIBOR +1,3%

Možnost odbitka DDV do 80.000€

/

Odbitek DDV pri nakupu

Možnost odbitka DDV pri servisiranju

/

Odbitek DDV pri servisiranju

Boniteta za službena vozila brez omejitve

/

Boniteta 0€

 

Razčlenitev Eko sklada za fizične in pravne osebe

 • 6.500€ za nakup novega električnega vozila M1 ali N1(vrednost do 35.000 € z DDV)
 • 4.500€ za nakup novega električnega vozila M1 ali N1 (vrednost od 35.000 € do 65.000 € z DDV)
 • 3.000€ za nakup rabljenega/testnega električnega vozila M1 ali N1 (vrednost do 30.000 € z DDV)
 • 2.000€ za nakup rabljenega/testnega električnega vozila M1 ali N1 (vrednost od 30.000 € do 65.000 € z DDV)
 • 1.500€ za nakup novega električnega vozila kategorije L7e
 • 1.000€ za nakup novega električnega vozila kategorije L6e
 • 750€ za nakup novega električnega vozila kategorije L3e ali L4e ali L5e
 • 500€ za nakup novega električnega vozila kategorije L2e
 • 300€ za nakup novega električnega vozila kategorije L1e-B

Najvišja vrednost vozila, upravičenega do subvencije, je omejena na 65.000 EUR bruto, vključno z DDV, popusti in najemom baterije. Poleg tega subvencije ni mogoče dodeliti, če je bila subvencija za nakup vozila z isto identifikacijsko številko že dodeljena v okviru tega ali drugega razpisa Eko sklada.

Za rabljena vozila morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Prva registracija vozila po proizvodnji mora biti opravljena v Republiki Sloveniji po 1. novembru 2020. Registracija vozila s strani vlagatelja mora biti opravljena v Republiki Sloveniji po 1. maju 2023 in pred oddajo vloge. Poleg tega mora vlagatelj po registraciji postati lastnik vozila ali na podlagi pogodbe o finančnem leasingu postati uporabnik (lizingojemalec) vozila.

Novosti v letu 2023

Do subvencije so zdaj upravičene tudi pravne osebe, ki niso zavezanci za DDV, in tiste, ki nimajo pravice do odbitka DDV. Do subvencije so upravičene tudi pravne osebe javnega prava, nevladne organizacije z določenimi statusi in pravne osebe zasebnega prava (s pravico do odbitka DDV ali brez nje).

Fizične in pravne osebe lahko pridobijo ugodno financiranje s promocijsko trimesečno EURIBOR obrestno mero +1,3% za 100% električna in hibridna vozila. Pri električnih in hibridnih vozilih emisije CO2 v kombiniranem načinu vožnje ne smejo presegati 85 g/km (NEDC) za rabljena vozila, registrirana pred letom 2021, oziroma 104 g/km (WLTP) za nova vozila, prvič registrirana od 1. januarja 2021 dalje.

Davčne ugodnosti za pravne osebe

Podjetja in pravne osebe lahko uveljavljajo odbitek DDV za nakup električnega avtomobila, če je njegova vrednost nižja od 80.000 EUR. Odbitek DDV je mogoč tudi za servisne storitve in rezervne dele. Poleg tega lahko podjetja uveljavljajo odbitek vstopnega davka za nakup 100% električnih vozil ter za servisiranje, nakup tekočin in maziv ter nakup rezervnih delov. Bonus za zasebno uporabo električnega službenega vozila znaša 0 EUR ne glede na vrednost vozila, za službena vozila pa ni več omejitve najvišje vrednosti 60.000 EUR. Ta možnost vstopnega davka velja izključno za vozila na 100% električni pogon na baterije in ne za priključne hibride.

Postopek za oddajo vloge za Eko sklad

Vloga za subvencije Eko sklada je elektronska. Fizične osebe lahko vlogo oddajo prek portala eUprava, pravne osebe pa morajo uporabiti portal SPOT.

Za fizične osebe je postopek sledeč:

 • nakup in registracija novega električnega vozila
 • oddaja vloge na Eko sklad (oddaja preko elektronske pošte ali po navadni pošti)
 • prejem potrjene odločbe o sofinanciranju s strani Eko sklada čez približno 3 mesece
 • nakazilo subvencije na TRR vlagatelja v 60 dneh od vročene oz. izdane odločbe

Za več podrobnosti si oglejte uradna obvestila o razpisih:

Upoštevajte, da so informacije v tem članku okvirne, za podrobnejše in natančnejše informacije pa je priporočljivo obiskati spletno stran Eko sklada.

Korak k bolj zeleni prihodnosti

Eko sklad program subvencij in spodbud za električna vozila za leto 2023 je obetaven korak k bolj zeleni prihodnosti in čistejšemu okolju. Zagotavlja precejšnjo finančno podporo in spodbude tako fizičnim kot pravnim osebam, ki želijo preiti na električna vozila. Zaradi vse večje skrbi za okolje je cilj te pobude narediti električna vozila dostopnejša ter spodbuditi okolju prijazne prakse med državljani in podjetji v Sloveniji.

Vendar pa je pomembno, da skrbno preučite vse pogoje programa Eko sklada in se po možnosti posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo predlagal najbolj ugodne korake do novega električnega vozila. Za vse informacije lahko pišete tudi nam na info@autobroker.si ali pa nas pokličete na 01 562 10 80.

 

author avatar
Matej Faganeli

_____

Preberite več

04. 06. 2024
"Avto na dom" - Premium prevoz vašega vozila

Ste tudi vi eden tistih, ki ga motijo nepotrebni kilometri na vozilu? Potrebuje oz. zahtevate diskretno dostavo oz. odvoz vozila? Imate avtomobil višje vrednosti, ki ga želite varno prepeljati na cilj? Je avtomobil neregistriran in ga ne smete voziti po cesti? Želite prevoz dirkalnika na dirkališče? Načrtujete vožnjo z vašim avtomobilom nekaj 100 ali nekaj […]

Preberi več
18. 01. 2024
Stronger than Diamonds - posebna izdaja omejena na le 300 primerkov. Na voljo pri nas! Diamonds are forever.

Mercedes-Benz je v počastitev in slovo osemvaljnemu motorju v modelu G 500 predstavil zadnji, ekskluzivni ter številčno zelo omejen model. Poimenovali so ga "Stronger than Diamonds". Ekskluzivno, posebno izdajo razreda G so začeli izdelovati v zadnjem kvartalu leta 2023, omejena pa je na le 300 primerkov za celoten svet. Dobava kupcem je predvidena za 14. […]

Preberi več
21. 12. 2023
Ducati Diavel 1260 Lamborghini - le 630 primerkov, mi imamo 631 ;-)

Ducati Diavel 1260 Lamborghini je čudovita kreacija, ki je nastala z združenimi močmi dveh močnih podjetij iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna. To sta podjetji Ducati in Lamborghini, vsako vodilno na svojem področju. Projekt je osnovan in inspiriran s strani Lamorghini Siana, najbolj prestižnega modela, ki ga je Lamborghini izdelal v vsej svoji zgodovini in je bil […]

Preberi več
06. 12. 2023
Edinstvena sovozniška izkušnja Autobroker Pilot

Autobroker Pilot je storitev, ki jo nudimo v sklopu Autobroker doživetij. Namenjena je vsem ljubiteljem zanimivih, hitrih, edinstvenih vozil, ki si želijo doživeti svoj sanjski avtomobil, pa si ne upajo, ne morejo ali pa (še) ne smejo sesti za volan. V takšnem primeru vam storitev Autobroker Pilot omogoča, da še vedno izkusite edinstveno doživetje. Naš […]

Preberi več
01. 12. 2023
Najmočnejši cestni Ferrari tudi pri nas! To je Ferrari SF90 Spider

Ferrari nekoč in danes Ferrari, ime, ki v svetu avtomobilizma velja za eno najbolj slavnih in prepoznavnih. Italijanska znamka, ki jo je leta 1939 v Maranellu ustanovil Enzo Ferrari je globalno prepoznana po izredno dobrih ter dovršenih športnih avtomobilih. Skozi leta je Ferrari zaslovel tudi v Formuli 1 in drugih avto-športnih tekmovanjih. Pa vendar so […]

Preberi več
08. 11. 2023
Subvencija Eko sklada do 3.000 € po novem tudi za rabljena električna vozila iz uvoza

Do rabljenega električnega vozila lahko zdaj dostopate z nekoliko nižjimi stroški. Subvencijo Eko sklada lahko namreč pridobite tudi za rabljena električna vozila, ki se jih uvozi iz tujine. Subvencijo za rabljena električna vozila je bilo mogoče pridobiti že od maja letošnjega leta, vendar je bil prvotni razpis zasnovan tako, da je subvencija veljala le za […]

Preberi več
31. 08. 2023
10 bistvenih nasvetov za dolga potovanja

Dolga potovanja so lahko vznemirljiva pustolovščina ali naporna preizkušnja, odvisno od tega, kako dobro ste pripravljeni. Čeprav odprta cesta obljublja neskončne možnosti, je pripravljenost ključ do tega, da bo potovanje tako nepozabno kot cilj. Tukaj je naših 10 najpomembnejših nasvetov, da bo vsak kilometer vašega dolgega potovanja dragocen. 1. Načrtujte, a ostanite prilagodljivi Načrtovanje: S […]

Preberi več
23. 08. 2023
Novi Mercedes-AMG GT 2024: Več kot le coupe!

Šepetajoče obljube o moči oživijo z vsakim vrtljajem motorja, medtem ko sijaj njegove elegantne silhuete odraža neprimerljivo inovativnost. Leto 2024 napoveduje novo obdobje avtomobilskega mojstrstva, saj Mercedes predstavlja svojo najnovejšo mojstrovino: AMG GT. To je več kot le čudovit inženirski dosežek, je drzna izjava o napredku in zgovoren poklon bogati zapuščini Mercedes-Benz blagovne znamke. Postavljanje […]

Preberi več
07. 08. 2023
Od skice do cest: Vpogled v dizajn luksuznih avtomobilov

Oblikovanje luksuznih avtomobilov je mešanica umetnosti, znanosti, estetike in inženiringa. V osrčju vsakega luksuznega avtomobila je brezhibna združitev inovacij, tehnologije in tradicije. Vabimo vas na zanimivo raziskovanje sveta oblikovanja luksuznih avtomobilov, kjer bomo osvetlili zapletene procese, ki oblikujejo ta spektakularna čudesa sodobne tehnike. Vsako luksuzno vozilo z bleščečo zunanjostjo in prefinjeno notranjostjo je dokaz prizadevanj […]

Preberi več
19. 07. 2023
Dirkaške legende: Simfonija hitrosti, strategije in duha

V zbirki zgodovine avtomobilističnih dirk se vrstijo zgodbe o hrabrosti, strateškem mojstrstvu in tehnični odličnosti. Dirke so več kot le tekmovanje v hitrosti, saj pričajo o človeški vzdržljivosti, inženirski spretnosti in neomajnem tekmovalnem duhu. Od asfaltiranih stez formule 1, nepredvidljivih terenov WRC do adrenalinskih ravnin MotoGP - te športe so zaznamovale legende, ki so ne […]

Preberi več
06. 07. 2023
Vozimo zeleno: Kako zmanjšati porabo na cesti?

V dobi, ko je okoljska zavest vse bolj pomembna, je ekološka vožnja učinkovita rešitev za zmanjšanje porabe goriva in emisij. S kombinacijo pametnih tehnik vožnje in vzdrževanja lahko bistveno zmanjšate svoj ogljični odtis in prihranite nekaj denarja za gorivo. Spoznajmo umetnost ekološke vožnje! Kaj sploh je ekološka vožnja? Ekološka vožnja zajema spekter vozniških praks in […]

Preberi več
24. 06. 2023
Oživitev drifting ikone: vpogled v novo Toyoto GR86 Trueno Edition

Toyota, blagovna znamka, ki je sinonim za nenehne inovacije, je za ljubitelje avtomobilizma predstavila nov razlog za navdušenje. 2024 model GR86 Trueno Edition, ki je del serije Gazoo Racing (GR), je spoštljiv poklon legendarni Corolli AE86 Sport GT-S, na Japonskem poznani kot Sprinter Trueno. To vozilo predstavlja združitev dediščine in zmogljivosti. V nadaljevanju bomo raziskali […]

Preberi več
07. 06. 2023
Inovativne varnostne rešitve v sodobnih luksuznih avtomobilih

V svetu avtomobilskega napredka luskuz ne pomeni več le razkošje in udobje. Današnji luksuzni avtomobili združujejo tradicionalne elemente prefinjenosti z najsodobnejšimi varnostnimi tehnologijami in ponujajo najboljše iz obeh svetov. V tem prispevku vam bomo predstavili nekaj teh naprednih varnostnih funkcij, zaradi katerih sodobni luksuzni avtomobili niso le simbol statusa, temveč tudi simbol varnosti. Prilagodljivi tempomat […]

Preberi več
24. 05. 2023
Ferrari - od letalstva do legende

Potovanje se začne v Modeni v Italiji, kjer se je leta 1898 rodil Enzo Ferrari. Enzovo navdušenje nad avtomobili se ni pojavilo kar naenkrat. Že pri svojih rosnih desetih letih se je udeležil prve dirke in od tistega trenutka je bil zasvojen. Toda šele ko se je zaposlil pri podjetju CMN (Costruzioni Meccaniche Nazionali) kot […]

Preberi več
11. 05. 2023
Zakaj je najem luksuznega avtomobila najboljša izbira za vas?

Vaš naslednji veliki dogodek se približuje in vi razmišljate o najemu luksuznega avtomobila. Če še niste odločeni, smo tu, da vam pomagamo preko pomislekov, da sprejmete to premišljeno odločitev. Preberite spodaj o prednostih najema luksuznega avtomobila in zakaj je to mogoče odlična izbira za vas. Naredite vtis brez dodatnih obveznosti Ko gre za ustvarjanje vtisa, […]

Preberi več
Copyright © 2024 Kreativni najemi d.o.o.
lockmenu